Colecció
Una Ullada a la Història
Director: Dr. Antonio López Alemany

 

 

 

 

Un Museo de primitivos
LAS TABLAS DE LAS
IGLESIAS DE JÁTIVA

Elías Tormo

 

Edició facsímil a cura de Josep Lluís Cebrián i Molina

ISBN 978-84-935497-1-8
Dipòsit Legal:
Disseny i maquetació: B. Navarro
Imprimeix Publidisa  

 

 


PRESENTACIÓ

L’any 2007 serà recordat en la nostra ciutat pel quasi oblit institucional del record i anàlisi dels fets tràgics de 1707, que tant han marcat la memòria de Xàtiva, i per la magna exposició Lux Mundi de la Fundació La Llum de les Imatges. Ulleye ha volgut participar de forma modesta en ambdós esdeveniments amb el llegat de les seues publicacions sobre els fets de 1707 i sobre el patrimoni artístic que ara mostra al gran públic Lux Mundi. Després de publicar l'obra per a conèixer millor els espais externs a les seus expositives de Lux Mundi, de Josep Lluís Cebrián i Molina, expert historiador de l'art, hem procedit a fer una realitat  la idea del mateix Josep Lluís, i davall la seua direcció i estudi, hem dut a terme l'edició facsímil del llibre de 1912 d'Elies Tormo (Albaida, 1869-Madrid, 1957), Las Tablas de las Iglesias de Játiva.

Elies Tormo va ser historiador i tractadista de l'Art, professor, investigador i polític.  Llicenciat en Dret per la Universitat de València i en Filosofia i Lletres per la Complutense de Madrid, doctor en ambdós ciències per Madrid, va ser catedràtic de Dret Natural a Santiago de Compostel·la i després de crear-se a Espanya les càtedres d'Història de l'Art sota la denominació de Teoria de la Literatura i de les Arts, va aconseguir la corresponent en la Universitat de Salamanca.  Va ser diputat a Madrid pel districte d'Albaida, senador per València en 1907 per la Societat Econòmica de València, vicepresident d'eixa cambra en 1919 i ministre d'Instrucció Pública i Belles Arts en 1930, tot dins de la militància del Partit Conservador.

A causa de la seua formació i interès i al gust a principis del segle XX per intentar evitar que s'oblidara el passat medieval del nostre país, va publicar en el diari de Las  Provincias entre 1907 i 1912 una sèrie d'articles amb un anàlisi científic de les taules dels segles XV i XVI que es trobaven en les esglésies de Xàtiva de l'època, moltes de les quals encara perduren i les podem veure restaurades en l'exposició Lux Mundi. Les fotografies originals que il·lustren el facsímil van ser preses per Enric Cardona en condicions molt precàries, a causa de la falta de llum elèctrica en els temples que les albergaven necessitaven exposicions que superaven les 10 hores. Estos articles són els que van ser recopilats en el llibre que el lector té en les seues mans en còpia facsímil.

Introduint el facsímil podem trobar un interessant estudi realitzat per Josep Lluís Cebrián i Molina i al final la reproducció a color de taules esmentades en el text i algunes ara restaurades a fi de ser presentades en Lux Mundi. No hem d'oblidar que l'índex alfabètic incorporat al final ajudarà al lector en la recerca dels distints aspectes i temes descrits en l'obra.

Hem d'agrair a Beatriu Navarro, historiadora de l'Art, el seu inestimable treball en el disseny de la coberta, l'obtenció i muntatge de les còpies del facsímil, l’elaboració de l’índex alfabètic final i la maquetació del llibre, esforç realitzat a fi de divulgar una obra fonamental per a conèixer l'art medieval xativí i valencià. Igualment no devem oblidar la col·laboració de Germà Ramírez Aledón, historiador i professor de la Universitat de València, prestada a través de cedir-nos un original del llibre d'Elies Tormo de la seua biblioteca personal.

A més, esta edició no haguera aconseguit la llum del món actual si no haguérem obtingut el permís de la família de N’Elies Tormo, a través dels seus néts residents a Madrid i València, que gustosament van accedir per a una millor difusió de l'obra del seu insigne avantpassat.

Tot això ha fet possible que el lector tinga a les mans esta meravellosa obra que l’ajudarà a conèixer i interpretar l'art de Xàtiva. Esperem des d'Ulleye que esta iniciativa siga ben rebuda i la seua lectura profitosa per als nostres conciutadans amants de l’Art i de Xàtiva.

Dr. Antoni López i Alemany
Novetlè, estiu de 2007


Sumari
III Presentació
Antoni López i Alemani
Metge i profesor de la Universitat de València
1 Las tablas... 100 anys després
Josep Lluís Cebriàn i Molina
19 Edició facsímil
Un museo de primitivos.
Las tablas de las iglesias de Játiva

Elías Tormo
245 Índex alfabètic
255 Apèndix fotogràfic


 

Edicions Ulleye
ulleye@ulleye.com
Apartado de Correos, 170
46800 XÀTIVA