Col·lecció «Una Ullada a la Història»


 
 
La destrucció de Xàtiva
en 1707 i el govern
de la ciutat en l'exili
Textos de:
Germán Ramírez Aledón
Isaïes Blesa Duet
(c) Ulleye, d'esta edició, 2007
136 pàgines amb il·lustracions en blanc i negre
ISBN: 84-930828-9-9
ISBN: 978-84-930828-9-5
Depòsit legal:
Maquetació: Rose House Disesny i maquetació
Imprimix: Publidisa

 

 

 

Presentació

Fa tres-cents anys, Xàtiva va patir el fet històric que més, possiblement com indica Isaïes Blesa, ha marcat la memòria històrica de la ciutat i dels seus habitants passats i presents: la seua destrucció a les mans d'aquells que la van conquistar. Felipe V, Cavallero d'Asfeld, Duc de Berwick, el general Daniel O’Mahony i el brigadier Jose Antonio Chaves. Posteriorment va ser més si es pot humiliada canviant el seu nom pel de San Felipe de Jàtiva i gestionada per Melchor Rafael de Macanaz, inspirador del decret d'abolició dels furs que va qualificar els xativins de l'època de “traidores” i justificava que “por ser tan obstinados, Játiva después de un largo sitio fue menester reducirla a cenizas.” D'este fet deriva el sobrenom més conegut dels xativins: “socarrats”.

Ara, els xativins no oblidem el que ens va passar, però les nostres autoritats locals actuals pareixen voler soterrar la història d'una ciutat que esta per damunt d'ells. No obstant això, la condició humana és així, però la història, encara que la solen escriure els vencedors, no se si estos governants actuals perteneixen este sector social, amb el temps sol reescriure's per a intentar fer-la mes real i objectiva.

Este llibre, segon en la nostra col•lecció sobre els fets que tant van commocionar a la societat de Xàtiva, vol ser un aportació mes per a coneixer la mes actual i aproximada realitat als fets que tant han fet parlar al xativins d’avans i d’ara. No podria haver sigut possible esta edició sense la col•laboració en la seua escriptura i en l'obtenció de l'apartat documental de Germán Ramírez Aledón, historiador i professor de la Universitat de València, a qui des d'esta presentació agraïm el seu esforç, temps i consell per a donar realitat a este projecte. Junt amb ell en l'escriptura podem presentar també a un dels historiadors que millor coneixen la Xàtiva de després dels fets ací descrits, Isaïes Blesa Duet, director de l'arxiu Municipal de Xàtiva i també professor de la Universitat de València, a qui també agraïm el seu esforç perquè este llibre veja la llum en temps d'aniversari.

I en este llibre es presenta, troballa d'Alfonso Vila Moreno, Acadèmic de l'Acadèmia València de la Llengua i donada a conéixer per Germán Ramírez Aledón, la primera imatge, possiblement origen de la idea que va portar a efecte Carlos Sarhou Carreres, de la major i més representativa iconografia en les nostres terres del que representa l'abolició de les nostres lleis i la imposició d'un centralisme absolutista: Felipe V cap baix. La pintura del primer rei Borbó cap a baix, del artiste Josep Amoros, es pot trobar hui en dia en el Museu Municipal de Belles Arts de Xàtiva i ha sigut i és actualment representada pertot arreu com a símbol d'estos fets.

Dr. Antonio López i Alemany
Novetlè, primavera de 2007.
 
   

pàg

Index

3

Presentació
Dr. Antoni López i Alemany
Metge i professor de la Universitat de València
8 La destrucció de Xàtiva en 1707 i el govern de la ciutat en l'exili
Germán Ramírez Aledón
Universitat de València
69 La guerra de succesió i les consequències per a la ciutat de Xàtiva
Dr. Isaïes Blesa Duet
Director de l'arxiu municipal de Xàtiva
Universitat de València
81 Edició facsímil
83 Memorial imprés dels Jurats de Xàtiva amb trenta-cinc peticions dirigits al monarca Carles III
103 Memorial imprés «Addición a las pretenciones de la Ciudad de Xativa» dirigit al monarca Carles III
113 Manuscrit del dictamen del Consell d'Aragó de 14 de novembre de 1711 sobre la petición de la ciutat

 

Si l'interessa aquest llibre contacte amb nosaltres
mitjançant el correu electrònic:

Si le interesa este libro contacte con nosotros
mediante el correo electrónico:

ulleye@ulleye.com

o per correu postal:

o por correo postal:

ULLEYE - Apartat de Correus 170 - 46800 XÀTIVA (València)

 
 

Esta col.lecció davall el nom de "Una ullada a la història" pretén ser l'estimul que incidisca en els nostres ulls i amb això permeta al nostre cervell no oblidar la nostra història en els seus múltiples aspectes. Esta col.lecció està oberta a tots els que investiguen sobre la nostra societat en els seus distints aspectes històrics i espera ser el vehicle per mitjà del qual els seus treballs no s'obliden en algun calaix per falta d'ajuda per a la seua publicació. Per això tot aquell que ho desitge pot dirigir-se a la nostra editorial i proposar la publicació del seu treball, sempre que aquest siga inèdit. Ulleye va nàixer fa uns anys a Xàtiva, comarca de La Costera, amb un fi en el qual el món de la visió és el centre. Mirem la història del nostre poble, ciutats, edificis, etc. i aprenguem el que ella ens revela.

Ulleye