La repressió franquista a Xàtiva i a la Costera

Diversos autors

© Ulleye de esta edició, 2013

© Dels textos i les fotografies els autors

ISBN 978-84-940327-9-0

Dipòsit Legal: V-2578-2013

Maquetación: House Rose Disseny

Impresión: Imprenta CG Online

(c) Ulleye, d'esta edició, 2013
246  pàgines amb il.lustracions en blanc i negre.

 

El dret a la memòria

 

      

Estes pàgines contenen part dels textos de les conferències que es van impartir en el III i IV Memorial del Bombardeig 1939, en els anys 2012 i 2013, que convoca Ulleye, i que coordinen Rafael Burforn Valero i Ricard Camil Torres Fabra, coincidint amb les data del bombardeig que va assolar l'estació de Xàtiva el 12 de febrer de 1939 matant a més de 140 persones i ferint a més de 200.

 

En este últim any el cridat per Olof Palme, primer ministre de Suècia, "asesino, fill de Satanás" segons s'indica en este llibre i comentat per Nicolás David, és a dir el feixista i dictador Francisco Franco Bahamonde continua sent Alcalde Honorífic de Xàtiva per la gràcia del grup polític majoritari del Partit Popular en la Corporació Municipal de Xàtiva integrat per Alfonso Rus Terol, Maria José Pla Casanova, Yolanda Esperanza Sipan Sarrión, Vicente Parra Sisternes, Enrique Perigüell, Rosa Maria Esteban Miedes, Ramón Vila Gisbert, Maria Emilia Soro Perona, José Antonio Vidal Piquer, Jorge Herrero Montagud i Maria Jose Masip Sanchis. Inclús un nét de l'últim alcalde republicà de Xàtiva, Vicente Parra Sisternes, recolza esta situació lamentable. En este comportament polític es pot intuir quals són els principis que mouen a esta gent ficada a polítics.

 

No obstant no sols a Xàtiva "cuecen habas". La nostra editorial va tindre la desagradable sorpresa de trobar-se en el camí esta any 2013 amb l'Alcalde d'Aielo de Malferit pel Partit Popular, José Luis Juan Pinter, el qual no va permetre la utilització d'espais públics municipals del dit municipi en la presentació del llibre " Los crimenes del franquismo en la postguerra. El caso de Ayelo de Malferit" de l'autor local Fernando Goberna Ortiz, i que tracta sobre la repressió franquista a Aielo.

 

Com diria un recent difunt, German Coppini, són "malos tiempos para la lírica", per a la lírica de la reivindicació dels drets dels ciutadans que van ser represaliats per Franco i els seus correligionaris. Encara que la guerra i postguerra civil espanyola siga el segon "evento violento" quant a desapareguts en el món, els actuals dirigents eviten la memòria històrica i intenten que tot s'oblide i siguen past de les cunetes aquells que inclús moran en elles. Mentres molts dels culpables, per no dir tots, van morir en els seus llits i reposen en llocs coneguts.

 

Però és cert, que inclús podem continuar publicant els estudis que tots els autors integrants d'este volum han tingut fer, no sabem per quant temps, i que permeten anar coneixent en el nostre entorn les dramàtiques conseqüències de desenes d'anys de la dictadura feixista que va haver de patir el nostre poble.

 

Vull agrair a la Associació de Veins  Barri Nord-oest de Xàtiva a la seua col•laboració permetent-nos utilitzar la seua seu per a la convocatòria anual d'este memorial.

 

Només queda agrair als autors el treball realitzat, el seu temps dedicat a ell, que si Ulleye així ho pensa més ho faran aquells i aquelles que ho van patir i als seus familiars que inclús continuen demanant reconeixement i justícia.

 

Dr. Antoni López i Alemany

Novetlè, tardor 2013

País Valencià

 

 

TAULA DE CONTINGUTS

 

Presentació: El dret a la memòria

Dr. Antoni López i Alemany. Universitat de València.

VII

La causa general de Xàtiva

Rafel Buforn i Valero. Historiador

1

La crema de l’església de Barxeta

Enric Soler Canet. Professor

39

Artemina Botella: feminista, intel∙lectual, política burgesa i exiliada republicana

Salvador Català Sanchis. Historiador

47

El capità Juan Canet, una figura clau de la sublevació militar a Xàtiva

Mª Jesús Pérez Espí. Professora

61

Abril 1939, Xàtiva s’incorpora a la “España Nacional”

Cristina Escrivà Moscardó. Investigadora

77

Xativencs a les presons franquistes de postguerra

(2na. Part)

Ricard C. Torres Fabra. Professor Universitat de València

111

 

L'escola impossible. La repressió franquista sobre els mestres de Novetlè

José Rafael Pérez Borreda. Doctor en Geografia

 

155

Una mostra de la manipulació del poder franquista a Xàtiva: el cas de l’arròs.

José Rafael Pérez Borreda. Doctor en Geografia

177

Taula rodona: En Nicolàs David. Sacerdot obrer secularitzat, sindicalista i lluitador  demòcrata

Antoni Signes Mulet;  Antoni Montalbàn; 

Neus Alvàrez Vidal;  José Mª Corell Martí; 

Pere Brígido Cantador i Antoni Martínez Revert

195

 

Nicolás David

Neus Alvàrez Vida. Dona de Nicolàs David

 

197

Homenatge  a  Nicolás  David

Antoni Signes Mulet

207

En homenaje a Nicolás David      

Antoni Montalbàn Games. Exsecretari general de CCOO-PV 

213

En memoria de Nicolás David

José Mª Corell Martí. Exsecretari General de la USO

217

Homenaje a Nicolás David      

Pere Brígido Cantador

229

 

 

Cataleg d’Ulleye

237

 

 

Si l'interessa aquest llibre contacte amb nosaltresmitjançant el correu electrònic:

Si le interesa este libro contacte con nosotros
mediante el correo electrónico:

ulleye@ulleye.com

o per correu postal:

o por correo postal:

ULLEYE - Apartat de Correus 170 - 46800 XÀTIVA (València)

 


 

Esta col.lecció davall el nom de "Una ullada a la història" pretén ser l'estimul que incidisca en els nostres ulls i amb això permeta al nostre cervell no oblidar la nostra història en els seus múltiples aspectes. Esta col.lecció està oberta a tots els que investiguen sobre la nostra societat en els seus distints aspectes històrics i espera ser el vehicle per mitjà del qual els seus treballs no s'obliden en algun calaix per falta d'ajuda per a la seua publicació. Per això tot aquell que ho desitge pot dirigir-se a la nostra editorial i proposar la publicació del seu treball, sempre que aquest siga inèdit. Ulleye va nàixer fa uns anys a Xàtiva, comarca de La Costera, amb un fi en el qual el món de la visió és el centre. Mirem la història del nostre poble, ciutats, edificis, etc. i aprenguem el que ella ens revela.

Ulleye