Colecció
Una Ullada a la Història
Director: Dr. Antonio López Alemany

 

 

Bombardeig de Xàtiva de 1929; Exili i deportació

Actes del IX Memorial Victimes del Bombardeig de Xàtiva de 1939

2018

ISBN 978-84-949495-1-7

Dipòsit Legal: V-297-2019

Disseny i maquetació: House Rose Disseny i Maquetació.

Portada i contraportada: House Rose Disseny i Maquetació.

Imatge de la portada: Excombatents republicans i antifranquistes són conduïts al Camp de concentració de Argeles sud Mer.Printed by BY PRINT, S.L. – Picassent


Mals temps... que haurem de revertir

 

En aquest 2019 hem vist ja com la ultradreta hereva directa del franquisme, Vox, ha arribat a les institucions públiques a través del pacte amb PP i Ciudadanos a Andalusia. Una ultradreta que nega la realitat de la dictadura franquista, 40 anys de repressió i mort a l'Espanya de l'època del dictador Franco i els seus coreligionaris. Una ultradreta que romania arraconada dins del PP i que ara ha pres vol per a ser més efectiva quant a l'aplicació del seu ideari franquista.

 

Mentre el ministre defensa del PP Morenés, home que prové de la indústria de les armes, amb el beneplàcit de Rajoy, finançava la repatriació dels cadàvers d’espanyols membres de la Divisió Blava que va combatre al costat del Nazisme, s'oblidava interessa-dament de milers d’altres espanyols del bàndol Republicà que segueixen enterrats en les cunetes i en fosses comunes, moltes d'elles no se sap on. Aquesta és la realitat d'una Espanya infectada per 40 anys de franquisme dictador i feixista.

 

Aquests simposis, en aquest any 2019 ja serà el dècim, volen ser una finestra oberta, malgrat qui pesi, per a manifestar la realitat, i difondre-la, de la repressió del franquisme que durant la seva existència ha estat ignorada i oblidada per la llosa de la por a parlar. Encara que a vegades sembla que ara segueix igual aquesta por present, i davant la no existència ja de la majoria dels quals van sofrir la repressió, els presents, insolidaris, prefereixen una suposada no complicació de la vida, oblidant que si no es reconeix i es dignifica a les víctimes del franquisme, és possible que això es torni a repetir, i mes ara, amb els vents que corren portats per la mentida i la manipulació juntament amb l'oblit o desconeixement de la gent de no voler pensar i analitzar la realitat que va ser i que és ara.

 

En aquestes dates es reconeixerà a Xàtiva als exiliats i deportats, molts dels quals no van tornar perquè van morir en camps de concentració del nazisme. Una pas mes al reconeixement dels represaliats del franquisme.

 

Els diferents autors dels textos que conformen aquest llibre aporten amb els seus estudis llum a la realitat de la repressió franquista i aquells anys de la dictadura franquista. Els donem les gràcies al seu esforç investigador.

 

Ens congratula poder dir que les obres sobre memòria històrica editades per Ulleye ja estan en els fons documentals d'institucions tan prestigioses com el International Institute of Social History d'Amsterdam (IISH), el Museu de la Pau de Guernica, el Museu de l'Exili de la Jonquera, CRAI Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat Autònoma de Barcelona així com en les biblioteques de Xàtiva, València i Nacional d'Espanya. Tot això per a complir l'objectiu de la difusió de tots aquests estudis publicats, obres de teatre, música, art, etc referents a aquesta època tan negra d'Espanya.

 

Ulleye, en aquest any 2019, durant el X Simposi “Victimes del Bombardeig de Xàtiva de 1939”, 80 anys després del motiu d'aquest, vol continuar aportant un petit escenari perquè hi hagi difusió dels estudis que aporten coneixement del que va ser la dictadura franquista.

 

Esperem no tornar a entrar en èpoques negres de la història d'aquest país. Per a això demanem reflexió a les gents que tenen a les seves mansencastellar o enterrar” als que no respecten a la fi ni als quals els donen el seu suport.

 

Dr. Antoni López i Alemany

Novetlè, hivern de 2019

 


           

TAULA DE CONTINGUTS

 

Mals temps... que haurem de revertir

Dr. Antoni López i Alemany, Universitat de València

VII

El compromiso de Xàtiva con la infancia de la guerra

Cristina Escrivà Moscardó, Directora del Grupo de Investigación de la Associació Cultural Institut Obrer

1

Corporacions municipals a Barxeta. Ajuntaments republicans, comité revolucionari consells municipals

1931-1939 

Enric Soler Canet, professor

  19

Els simposis del Bombardeig de Xàtiva.

Balanç i perspectives

Dr. Ricard Camil Torres Fabra, Universitat de València

 

77

Exemples de repressió literària i pictòrica en la Xàtiva franquista: la crema de llibres de Blasco Ibáñez i les crítiques de Tudela a Dalí

Rafel Buforn Valero, professor

 

111

Espías al servicio de Franco. Nuevas revelaciones sobre la planificación del bombardeo del 12 de febrero de 1939

Germán Ramírez Aledón, professor

123

Fam per càstig. Control dels productes bàsics de consum a la xàtiva de postguerra. Anàlisi dels “censos de racionamiento”, 1941-1943

Josep Rafel Pérez Borredà, professor de Geografia i Història Professor Associat · Universitat de València

 

159

L’evolució de la Segona Guerra Mundial en Las Provincias, i  les cròniques de Xàtiva de Sarthou (1941-1942)

Agustí Ventura i Conejero, professor i croniste de Xàtiva

185

Programa i imatges del IX Memorial

359

Catàleg de les obres publicades per Ulleye

371

 

 

           


 

Edicions Ulleye
ulleye@ulleye.com
Apartado de Correos, 170
46800 XÀTIVA