La Germania a Xàtiva

Actes de les XI Jornades d’Art i Història

Xàtiva 2019

 

 

Descripción: Descripción: C:\Users\Ulleye\Pictures\anagramas\Ulleye\Ulleye.jpg

Col.lecció una Ullada a la Historia

 

© Ulleye de esta edición, 2020

 

ISBN 978-84-949495-9-3

Dipòsit Legal: V-1383-2020

 

Impresión: Byprint Percom, S. L., Picassent.

 

Composición: House Rose Disseny i Maquetació, Novetlè

 

Si os interesa adquirir este libro, o otros de la colección

“Una Ullada a la Història”

consultad la web:

 

http://www.xativa-llibres.com

http:// www.ulleye.com  (secció publicacions)

 

o contactar con nosotros si nos quieren hacernos llegar su opinión,

sugerencias o si quieren proponer una nueva publicación:

 correo electrónico:

ulleye@ulleye.com

 

correo postal:

ULLEYE

Apartado de Correos 170–––

46800 XÀTIVA  

 


 

La Germania a Xàtiva

 

En les XI Jornades d'Art i Història, realitzades a Xàtiva el mes d'agost de 2019, i organitzades per Ulleye, amb la inestimable col·laboració del seu consell director (format per Josep Lluís Cebrián i Molina, Albert Ferrer i Orts i Josep-Marí Gómez i Lozano), vam voler aportar nous estudis que ajuden a conéixer la Germania a Xàtiva; episodi de la història dels valencians, que es va produir entre 1519 i 1522, fa ara 500 anys, i que va tenir un desenvolupament tan important i tràgic para la ciutat de Xàtiva. En el rerefons d'aquest moviment de la Germania estava la demanda de les classes populars de més participació en el govern de les ciutats, i que aquest no quedara sols en mans dels nobles i dels senyors, tradicional reivindicació, d’una o l'altra forma, al llarg dels temps.

Per la importància de la Germania a Xàtiva i zones limítrofes, Ulleye va decidir, amb el consell del seu comité director, dedicar monogràficament les XI Jornades a aquest tema, i tinguérem l'oportunitat de comptar com a ponents amb especialistes  del més alt nivell, com Vicente Terol i Reig, doctor en Història Moderna i director de l'Arxiu Municipal d'Ontinyent, l'expert més important del tema a les comarques centrals del País Valencià; Pablo García Pérez, doctor en Història Moderna i catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de València; Amadeo Serra Desfilis, doctor en Història de l'Art i catedràtic d'Història de l'Art de la Universitat de València; Federico Iborra Bernad, doctor en Arquitectura del Departament de Composició Arquitectònica de la Universitat Politècnica de València; Francisco F. Orts i Ruiz, del Departament d'Història de l'Art de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED), i Vicente Gabriel Pascual Montell, graduat en Història Art, alumne de doctorat i investigador. Dues conferències impartides sobre la Germania (les de Francisco F. Orts Ruiz i la de Josep Antoni Ferre Puerto) no han tingut el seu trasllat a aquestes actes per decisió dels autors. No hem d'oblidar les altres conferències no relacionades amb els fets de la Germania que es van impartir, com la que ens va donar les claus de l'organització de vials dels romans, a càrrec del doctor Francisco Juan García, enginyer de Camins, així com les visites al Museu del Corpus de Xàtiva, guiada per Josep Sanchis Martínez, i al Museu de la Pilota del Genovés, guiada pel seu director, David Sarasol.

Amb motiu de les jornades, vam tindre també l'oportunitat de realitzar un passeig-visita guiada pels carrers i edificis de Xàtiva testimonis dels fets amb el cronista oficial de Xàtiva, Agustí Ventura i Conejero.

Des d’Ulleye, una vegada més, volem agrair a ponents, guies i autors de les actes el seu treball, que esperem tinga, a través d’aquest llibre, la major difusió per a un millor coneixement d’aquest episodi tan important en la història de Xàtiva.

 

 
Antonio López Alemany 
Universitat de València
Novetlè, estiu de 2020

 

Índex

 

La Germania de Xàtiva

Antoni López i Alemany. Universitat de València.

VII

 

 

Prologo

Luis Arciniega Garcí. Universitat de València

1

 

 

La sombra fugitiva del Encubierto y las imágenes reales en la Corona de Aragón en el umbral del milenio

Amadeo Serra Desfilis

7

 

 

Arquitectura conventual a Xàtiva entorn les Germanies

Vicente Gabriel Pascual Montell

73

 

 

Zenete y Peris en Xàtiva: primer capítulo de un duelo a muerte

Pablo Pérez García

119

 

 

A propósito de la fachada del antiguo Hospital de Xátiva

Federico Iborra Bernad

199

 

 

Una secreta Germania? Els inicis de la Germania a Xàtiva

Vicent Terol i Reig

249

 

 

El museu del Corpus

Josep Sanchis I Martínez

315

 

 

Cartell, programa e imatges de les XI Jornades d’Art i Historia 2019

 

329

Catàleg dels llibres, art i música d'Ulleye

341

 

 

Índice