ENTRE EL COMPROMÍS DE CASP I LA CONSTITUCIÓ DE CADIS

 

Actes de les IV Jornades d’Art i Història a Xàtiva 2012

 

Descripción: Descripción: Descripción: C:\Users\Ulleye\Pictures\anagramas\Ulleye\Ulleye.jpg

Col.lecció una Ullada a la Historia

 

© Ulleye d’aquesta edició, 2013.

 

ISBN 13  978-84-940327-6-9

 

Dipòsit Legal: V841-2013

Coberta i contracoberta: Beatriu Navarro i Buenaventuraq - House Rose Disseny i Maquetació

  Imprimeix : Publidisa

 

Si us interessa adquirir aquest llibre, o altres de la col·lecció

“Una Ullada a la Història” consulteu el web:

 

http://www.xativa-llibres.com

http:// www.ulleye.com  (secció publicacions)

 

o contacteu amb nosaltres per mitjà de:

 

a) correu electrònic:

ulleye@ulleye.com

 

b) correu postal:

ULLEYE

Apartat de Correus 170

46800 XÀTIVA

  

 


 

Quatre anys sent un aparador de la història i art de Xàtiva i el seu context

 

Enguany, 2013, ja estan en marxa les V Jornades d'Art i Història de Xàtiva que l'editorial Ulleye convoca anualment. Elles no serien possibles sense la colaboracióon del seu comité de direcció i fonamentalment per l'interés anual de Josep Lluís Cebrian i Molina en la seua organització així com de Beatriu Navarro i Buenaventura en l'arreplega dels textos i la maquetació del que cada any, com en este, és la seua acta "notarial", estes Actes, que ara el lector té en les seues mans en la seua quarta edició.

 

Estes Jornades tenen un format, conferències i visites, que atrau cada any als interessats en la història i art de Xàtiva i la comarca de La Costera.

 

Els participants ponents en estes IV Jornades al voltans de “Entre el Compromís de Casp i la Constitució de Cadis” estan reflectits, en el seua majoria, en estes actes. Els que no estan, esperem poder comptar amb els seus textos en una altra ocasió. A tots ells moltes gràcies des d'Ulleye.

 

En estes passades IV Jornades visitarem l'Olleria, la seua església i la Casa Santonja, visites guiades per Toni Grau i Josep Vicent Vidal, a més del Museu de l'Almodi de Xàtiva de la mà del seu director, Ángel Velasco, i la Xàtiva jueva de la mà d'Agusti Ventura i el Convent de Sant Doménec de Xàtiva de la mà de l'arquitecte que dirigix la seua rehabilitació, Vicent Torregrosa, a tots ells els agraïm la seua atenció a estes IV Jornades.

 

 Xàtiva i el seu entorn records i fets per a omplir milers d'actes com esta. Però a poc a poc continuarem traient a la llum, investigadors de tot origen i Ulleye coma mitja de comunicació, la història d'ella que ha de ser llegida per a conéixer-la millor i saber cap a on portar-la en un futur per a que els seus habitants puguen conéixer on viuen i amb qui es relacionen, una senyora de nom Xàtiva, elegant i amb un gran passat, que ha de ser docent i pacient amb ells per aconseguir una societat lliure i respectuosa amb la seua història.

Des d'Ulleye només volem agrair a tots aquells i aquelles que cada any fan possible que disfrutem d'unes jornades de conferències i visites en el mes mes important de la ciutat de Xàtiva, agost, entre calor i paisatges de records on molts dels seus oriünds tornen a la ciutat que els va veure nàixer.

 

No oblidant la col·laboració de la Impremta Papiro i del Taller de Ceràmiques Valls 16 de Xàtiva perquè estes Jornades tinguen un millor marc amb què mostrar-se.

 

I per que no afegir la vergonya que causa la ignorància a vegades dels responsables de la ciutat de Xàtiva sobre la seua història i com tractar-la perquè els seus futurs habitants la puguen disfrutar com nosaltres ara. No tot és un problema de recursos econòmics, és un problema de respecte a esta senyora anomenada Xàtiva.

 

 

Dr. Antoni López i Alemany

Universitat de València

Novetlè, primavera de 2013


                                                                      

SUMARI

 

Quatre anys sent un aparador de la història i art de Xàtiva i el seu context

Antoni López Alemany

 

L’opció xativina per Ferran de Trastàmara i l’erecció de l’església col·legial

Ramon Aznar i Garcia

 

Entre la fe i el deure: el paper de les cartoixes valencianes en els assumptes

de la Corona d’Aragó entre les acaballes del s. XIV i les primeries del s. XV

Albert Ferrer Orts

 

Xàtiva 1812: una ciutat ocupada pels francesos.

María Pilar Hernando Serra

 

L’obra d’art com a eina educativa. Una experiència des del museu

Francesc Orts Ruiz

 

La primera etapa del Mestre d’Alzira: les taules xativines

Josep Lluís Cebrián i Molina

 

Programa

 

Tornar al index