El bombardeig de Xàtiva

1939

Recull d'estudis

Germán Ramírez Aledón
Eladi Mainar Cabanes
Robert Martínez i Canet
Ferran Belda
Antoni Martínez i Revert
Miquel Mollà
Antoni Marzal
Miquel Lorente
Jordi Estelles
Carles Sánchez

 


© Ulleye d’aquesta edició, 2009
© dels textos els autors.
© de les imatges dels autors.

Col.lecció una Ullada a la Historia

El bombardeig de Xàtiva 1939
Recull d’estudis
152 pàgines amb il.lustracions en blanc i negre


ISBN 978-84-935497-8-7

Dipòsit Legal:
Disseny i maquetació: House Rose Disseny i Maquetació.
Portada i contraportada: House Rose Disseny i Maquetació.
Printed by Publidisa.


Presentació

Fa 70 anys, Xàtiva va ser el lloc on es va viure un dels episodis més tristos i sense sentit de la Guerra Civil espanyola. Apenes faltaven uns dies per al fi de la guerra, i amb un exèrcit de retirada, l'aviació de Mussolini assaigà les seues tècniques de guerra que després aplicaria en la Segona Guerra Mundial. Amb coneixement o no de l'existència d'un comboi militar amb desenes de soldats que es retiraven a descansar, això és cosa dels historiadors, mes de cent ciutadans van morir en una carnisseria. Després de ser recordat en la memòria dels xativins durant la dictadura, en la democràcia es van començar a fer actes en record del més trist episodi recent de Xàtiva. Va ser quan la joventut de Xàtiva va pendre el comandament del record, quan va nàixer un monument a la memòria d'estos ciutadans. Tot això sense el suport de la dreta local, representada pel seu portaveu major del moment, Alfonso Rus Terol, que despreciava d'esta manera als seus ciutadans que van lluitar per la llibertat en el costat del govern democratic, legalment constituït, i contra el colpista, dictador, feixista i assassí, Francisco Franco Bahamonde.

No volíem estar allunyats del record en els papers. D'esta manera, Ulleye, va agafar una idea de Germà Ramírez Aledón, per a conformar un llibre en record de les víctimes del trist fet, a través de recopilar els estudis sobre el bombardeig que es van publicar ja en la democràcia. A més d'això, incorporem a estos escrits el desenrotllament i la gestió del monument Aixopluc de l'artista Miquel Mollà. Sense oblidar que en este exemplar es publica la llista actualitzada de les víctimes del bombardeig de Xàtiva i les victimes del bombardeig de Manuel del dia abans, 11 de febrer.

Ulleye vol agrair a tots aquells que han participat en l'edició d'este llibre: Germà Ramírez Aledón, Eladi Mainar Cabanes, Roberto Martínez Canet, Miquel Lorente, Jordi Estellés, Carles Sánchez, Antoni Martínez Revert, Miquel Molla, Antoni Marzal, Raimon i no oblidar als que en la seua memòria cada dia és present el record de les víctimes.

Només resta indicar que esperem que tot això servisca perquè el record de la història no permeta la seua repetició.

Dr. Antoni López Alemany,
Novetlè, gener del 2009

 

 


TAULA DE CONTINGUTS

IX PRESENTACIÓ
1 LOS NACIONALES TAMBIÉN BOMBARDEARON XÀTIVA.
SE LE ECHÓ LA CULPA A LOS "ROJOS".
(1979)
Ferrán Belda
9 EL BOMBARDEIG DEL 12 DE FEBRER. (1991)
Germán Ramírez Aledón
21 EL BOMBARDEIG DE L'ESTACIÓ DE XÀTIVA. (1996)
Robert Martínez i Canet
37 EL BOMBARDEIG DE XÀTIVA DE 1939. UN DRMÀTIC EPÍLEG PER A
L'ACABAMENT D'UNA GUERRA.
(1996)
Eladi Mainar Cabanes
59 EL BOMBARDEO DE LA ESTACIÓN DE XÀTIVA. NUEVAS RESPUESTAS
A VIEJOS ENIGMAS.
(1999)
Germán Ramírez Aledón
85 EL DIA QUE A XÀTIVA GUANYÀ LA MEMÒRIA.
Miquel Lorente, Jordi Estellés, Carles Sánchez
89 EL MONUMENT DE LA MEMÒRIA. ACTE D'INAUGURACIÓ.
Antoni Martínez Revert, Miquel Mollà, Antoni Marzal
105 LLISTAT ACTUALITZAT DE LES VÍCTIMES.
Germán Ramírez Aledón
121 APENDIX I:
Diligencias de inspección ocular, levantamiento de cadáveres e identificación de los mismos y traslado de los heridos a los hospitales de sangre.
Fons Sarthou, AMX
131 APENDIX II:
Dossier fotogràfic: Aixopluc.
Miquel Mollà

 


 

Si us interessa adquirir aquest llibre, o altres de la col·lecció “Una Ullada a la Història” consulteu la web:

 

http://www.xativa-llibres.com     http:// www.ulleye.com  (secció publicacions)

 

o contacteu amb nosaltres per mitjà del correu electrònic: ulleye@ulleye.com o per correu postal: ULLEYE - Apartat de Correus 170 - 46800 XÀTIVA

 


Esta col.lecció davall el nom de "Una ullada a la història" pretén ser l'estimul que incidisca en els nostres ulls i amb això permeta al nostre cervell no oblidar la nostra història en els seus múltiples aspectes. Esta col.lecció està oberta a tots els que investiguen sobre la nostra societat en els seus distints aspectes històrics i espera ser el vehicle per mitjà del qual els seus treballs no s'obliden en algun calaix per falta d'ajuda per a la seua publicació. Per això tot aquell que ho desitge pot dirigir-se a la nostra editorial i proposar la publicació del seu treball, sempre que aquest siga inèdit. Ulleye va nàixer fa uns anys a Xàtiva, comarca de La Costera, amb un fi en el qual el món de la visió és el centre. Mirem la història del nostre poble, ciutats, edificis, etc. i aprenguem el que ella ens revela.

Ulleye